Сортування сміття в США

Від: ЕКОЛОГІЯ ПРАВО ЛЮДИНА

Як відбувається сортування

США сортує сміття. Вони розділяють всі відходи, що утворюються в домашньому господарстві, на три фракції, які поміщують в три окремі баки.

Перша – відходи садівництва – це все, що утворюється на ділянці біля будинку: і опале листя, і суха трава з газону, і різноманітні органічні відходи – це відходи фруктів та овочів, риби, а також одноразовий паперовий посуд, паперові пакети та інша паперова чи картонна упаковка, яка може бути забрудненою їжею чи жиром (наприклад, упаковка з-під піци), але не вся, деяка поміщується в інший бак. Ця фракція, обов’язково без іншої пластикової упаковки, одразу поміщається у спеціальний бак.

Друга фракція – це всі відходи, які можна переробити та повторно використати: макулатура, пластик, скло, метал. Сюди також можна викидати непотрібне кухонне начиння, на зразок металевих тарілок, кастрюль. Все складається разом в один бак, повинне бути чистим, отже перед викиданням походить етап мийки.

Цікаво, що кришечки від пластикових пляшок не відносяться до переробних матеріалів, як у в Україні. Тут їх викидають в останній – третій – бак, це звичайне сміття. Тут можуть бути найрізноманітніші відходи. Це і посуд (керамічний і пластиковий), і упаковка подарунків, і безпечні лампи, і вішаки, і кришечки скляних і пластикових пляшок, і брудна і жирна упаковка, і ще багато іншого.

Правильне сортування та збір відходів

Небезпечне сміття на зразок термометрів чи флуоресцентних лампочок відсортовується окремо. Інші типи сміття, наприклад будівельне, чи великогабаритне, доставляється власником самостійно до компанії, яка збирає й інші відходи, і за це сміття платиться окремо.

На кожному контейнері обов’язково є наліплена етикетка із порадами для сортування. Для того, щоб знати напевне, куди саме викидати ту чи іншу паперову упаковку, на етикетках є позначення, які допоможуть зорієнтуватись.

Також є рекомендації, як саме підготувати сміття до поміщення в контейнер. Наприклад, папір зі шредера, або всі пластикові пакети, повинні бути зібрані в один пакет.

Відходи з трьох контейнерів забирають раз на тиждень у визначений день. Різні баки можуть забирати в різні дні різними вантажівками. Календар для вивозу побутових відходів може виглядати ось так.

У кожному місці транспортуванням відходів займаються різні компанії. В одному місті чи навіть на одній вулиці сусідні будинки можуть обслуговувати різні компанії. Ніякої монополії, тільки здорова конкуренція. Вторинна сировина відправляється на переробку. При чому на переробку не на заводах США, а в Китай, що є найбільшим імпортером вторинної сировини США. Нещодавно виникла проблема з тим, що Китай відмовляється приймати пластик на переробку через те, що він недостатньо чистий, а брудний пластик дуже складно продати на ринку. Відтак, Китай запроваджує мораторій на забруднену чи непридатну до переробки вторинну сировину.

Контроль за сортуванням

З мінусів всієї роздільного збору відходів можна назвати те, що сортування не є обов’язковим, ти спокійно можеш викидати все в один бак і не платити за це штраф. Всі компанії лише надають таку можливість своїм користувачам, але ти не обов’язково мусиш її використовувати. Позитивним є те, що так майже ніхто не робить. Все населення сортує саме на усвідомленні того, що треба зменшувати негативний вплив на довкілля, а не через примус. Тож така система працює добре.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року в Україні все населення повинно здійснювати роздільний збір побутових відходів. 95 % всіх відходів зараз надходять на сміттєзвалища, і лише 5 % переробляються та використовуються повторно. Для порівняння, у розвинених країнах Європи, зокрема у Швеції, ці цифри такі ж із точністю до навпаки. Позитивний закордонний досвід обов’язково мусить бути прикладом для того, щоб організувати поводження з відходами на цивілізованому рівні і у нас в Україні.

Сортування сміття в США
Догори